![]() |
снятие форсунок
У темі 3 долучень
Привет, решил продиагностировать форсунки, т.к. расход больше десятки и иногда машина глохнет с ошибкой малого давления в накопителе. Заранее начал их отмачивать, так вот у трёх вд просачивалось а ближняя к грм нет. Три не без труда снялись а последняяя сидит! Вопрос —может кто грел феном или какой химией заливал, или аккуратно просверлить рядом и брызнуть туда? Короче дайте совет как снять, то что сделать молоток на 20 кг и долбить я понял, а вот нетрадиционных методов хотелось бы узнать.
|
Re: снятие форсунок
перебирая клиенту мотор. тоже столкнулся с подобной проблемой. объездив по городу несколько дизельных мастерских, только у одного нашелся гидравлический съемник 20 тонн. оставил у них гбц (она была уже снята) для съема форсунки. через четыре дня мне позвонили с новостью, что форсунку порвали. и теперь ее нужно удалять на фрезерном станке. еще через пару дней остатки форсунки были удалены. клиенту пришлось покупать одну форсунку...
обратный молоток при таком закисании бессилен... |
Цитата:
Правда цілісність і справність форсунки, не гарантується. Зворотній молоток в данному випадку не використовується. І нікому не ражду його використовувать. |
Зворотній молоток в данному випадку не використовується. І нікому не ражду його використовувать.[/QUOTE]
Прошу обосновать данное предположение |
Цитата:
Прошу обосновать данное предположение[/QUOTE] Не хочу. Лінь писать. Якщо не лінь перечитувать, тоді - http://www.renault-club.kiev.ua/foru...?showforum=259 |
Цитата:
Прошу обосновать данное предположение[/QUOTE] Обратный молоток это не очем...... И если форсунка рветься она все равно извлекается.......без снятия головы.. Киевлянин форсунку достать и высверлить это несколько разные. Вещи.... Хотя в Днепре они тоже чпокаються с горантией.... 123 достатых за 1н год и Ни одного снятия головы |
У темі 1 долучень
Я считал, что форум для взаимопомощи и обмена опытом а не рекламы и "лень писать", более чесно просто сказать—не скажу, мой секрет! Приезжай, сделаю за деньги!
Далее по теме, завез одну снятую на диагностику, проверили и сказали распылитель под замену, после замены есть вероятность что и мультипликатор может захандрить. Может кто знает какой распылитель идет в моей форсунке(фото ниже) и фото тестпланов после диагностики. Кстати про закисшую форсу — просверлил тонким сверлом возле неё головку, чтоб вд зашла врутрь колодца, залил пусть откисает на следующей неделе попробую заказать молоток потяжалее и направляющую подлиннее |
У темі 4 долучень
Тест планы диагностикии форсунки
|
Цитата:
Так що, це не мій секрет. Мені самому смикали форсунку. Дали по спостерігать. Але з умовою, що я процес не буду розповідать. Я дав людині слово. От і тримаю його. Так що, дядьку звиняйте. А на рахунок зворотного молотка. Можете вірить а можете не вірить. Це Ваша особиста справа. |
В 146й форсунке стоит распылитель 862+
Как и в 021й форсе. |
Цитата:
Если рассматривать вариант замены на б.у., то комплект 021 форсунок не пойдет на мой мотор? Чиповка влияет ? |
Цитата:
Полностью идентичны Добавлено через 2 минуты Форсы перед установкой выкатай по тестпланам Пройдут ставь и радуйся нет не покупай |
и перед установкой не забывайте намазывать пастой керамической.
|
А в Беларусии отреставрировать некому форсунки с гарантией.....
Или б/у дешевле чем ремонт в разы? Есть шанс иметь через небольшой промежуток времени иметь на руках2а не очень комплекта форсунок.... Если нужно можно и выслать из Украины отреставрированый и идеально настроенный комплект форс.... |
Цитата:
Добавлено через 2 минуты . Если нужно можно и выслать из Украины отреставрированый и идеально настроенный комплект форс....[/QUOTE] Сколько денег? Добавлено через 9 минут Цитата:
|
По цене ответил в личку....
А термопаста для нанесения на форсунки при установке... дабы неприкепали... Продается в банке по 50 гр. Ради 4 х форс покупать банку категорически не выгодно...... |
У темі 1 долучень
Цитата:
|
Может кто посоветует чем кроме вд можно залить форсунку, чтоб жидкость прошла под неё?
|
Цитата:
|
Цитата:
использовать. |
ПавелК, :+1:
|
Не знаю советовать ли, но факт был... знакомый вынимал с Мерса.. день мучились не могли открутить, потом(посоветовали) на ночь залили колодци ПепсиКолой, утром вынули без проблем.
|
Цитата:
Ехал по трасе наловил мух комаров на лобовуху , видимость ноль, на заправке на WOG заправщик увидел мои мучения отмыть лобовуху и говорит :"Колой пробуй, так дальнобойщики делают". Ну я был в шоке :shock: от эфекта, стекло отмылось без проблем. |
В состав колы входит ортофосфорная кислота, она же преобразователь ржавчины.
|
А где это во мне ржавчина?
|
Она уже преобразовалась.
|
Фууух
|
Гена, а пил то ты ее зачем? Колу
|
да я её вообще не пью, но Лариса иногда купит, тогда и я глотну. А тут забеспокоился: как там моя ржавчина?)))
|
Devid,
Цитата:
|
Можно но не нужно.....
|
Подскажжите рамер и форму резьбы для сьемника через электрическую часть, мой сьемник начал сминать лыски форсунки, видать без разборки эл. Части не обойтись
|
Цитата:
Ахренеме!!! Не пил её,а теперь и подавно не буду! Один раз видел,как сосед на пузотёрке,мыл двигатель с помощью колы-с тех пор и не пью эту кислоту. |
э.....
то Славік ви балувані.... був час, коли не було вадяри - то пили хмару Хмара - це есенція для виготовлення сітра. ох і долбіт... |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Сків, а якщо мідною вже намазюкав, і поставив, рік катаю, які боки можуть вилізти?
|
ВОЛЬДЕМАР,Вовчик,да не хрена не будет,не знаю как ты я себе мазал этой- http://liquimoly.ru/item/7579.html 1100 градусов держит,народ мажет и все Ок!!!
|
Не було під руками нічого іншого, намазав ось цим
http://xado.ua/image/cache/data/!pro...er-400x400.jpg Так як і в характеристиках мідної пасти від ЛМ пишеться що використовується для смазки супортів. В процесі експлуатації буде видно. |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Добавлено через 3 минуты Arshin 81, Твой двигатель засекречен? |
У темі 4 долучень
Последнюю форсунку так и не снял, сломался шток ударного молотка. Забрал из ремонта форсунки, поразило отношение представителя бош—форсунки после ремонта без колпачков и даже грязь не смыли. Цена замены распылителя 80$.
|
Цитата:
|
Цитата:
Из хорошего - распылители хотя бы правильно подобранные... По извлечению Могилев далеко от вас? |
По извлечению Могилев далеко от вас?[/QUOTE]
Всего 200 км, а что там есть спец? |
тел в личке звони общайся...
|
Парни подскажите, можно снять вторую форсунку не разбирая пол машины? Сегодня будут вытаскивать а я боюсь что наделают беды и скажут что так и было.
|
Привіт. На форумі я вперше. не знаю де написати, чи попросити допомоги тому пишу тут. Я вже рік катаюсь на Трафіку 2.0 все було класно до сьогоднішнього дня. З ранку бус завівся як завжди їхав добре як завжди і проїхавши десь 5 км. Вибило на щитку стоп і він заглох. Завівши, через декілька секунд він знову заглох. затягнув до майстра я почув що в мене полетіли форсунки. Каже 3 шт. Питання чи можливо одночасна поломка, без будь яких підглючувань, зразу 3шт.
|
якщо вміеш користуваться китайским тестером - позвони мені...
дещо розповім... а далі ти вже будеш знати що робити. майстер хоть диагностику якусь підключав? помилки які |
Форсунки Таки дійсно не працюючі 3 штуки. Перевіряли прибором Bosch KTS 200 а також тестером. Чому вони так моментально перестали працювати, це загадка, але кажуть що їх ресурс 200 000 незнаю чи правда чи ні, в мене вже 310 000 пробігу. Переживав як вони вийдуть, но на диво дуже легко, тільки 2-га та що лишилась робоча чудь тугіше. Майстер заливав якимись розчином на сутки, мені сказав чо там є "керосин, соляра, і хімія яка не сказав." но пропитались форсунки добряче, можливо і тому вийшли легко. Поставив всі нові форсунки по 155 Євро за штуку . Тепер закрадаються думки, якщо тамті так моментально без будь яких признаків гавкнули, чи не гавкнуть ті,:shock: і через який час.
|
У темі 1 долучень
До речі форсунки в таких коробкахДолучення 54882
|
на 2-х літрових моторах до 2011 року п"єзо форсунки. які бояться води. якщо на них на капає зверху і в фільтрі нема стружки, а також ти не заправляєшся десь в депо з локомотива то ймовірно що форсунки померли своєю смертю))) якщо щось із перечисленого у тебе є тоді нові форсунки дуже скоро приєднаються до старих..
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
не знаю яка практика що показує, але хороший фільтр і вчасна його заміна від бруду у баку спасає на 100%. звичайно якщо ви не заправляєтесь з відра чимось.. єдине треба було подивитись у фільтр на наявність стружки металічної ..але це вже написано вище і нема чого ще раз писати..
|
Цитата:
Ой,але це вже було написано вище! Вибачте. |
якщо ТНВД погнав стружку то у фільтрі її буде повно уже до того моменту як форсунки повністю помруть..знаю це з практики
|
Парні!
шо ви блин пишете..... які стружки....які фільтра.....??? читайте уважно! у чувака лягли пьезікі !!!! яке воно мае відношення до гідравлічної частини форсунки ? а от тещо блок може валити форси(пьезікі) - таке вже проходив. якби не осцилограф - хрен би вичислив |
Цитата:
|
ну чесно кажучи не зовсім зрозуміло де саме написано що лягли суто одні п"єзоелементи.. те що перевірили тестером то не 100% гарантія що лиш вони.. так те що вони померли то 100% але не вакзано від чого.. а заглянути у фільтр взагалі нема ніяких проблем.. у мене був випадок з опель комбо 1.7 так там після того як тнвд погнав стружку лягли форсунки при чому не зразу. ще кілометрів 100 авто їхато а потім просто почало гірше їхати і за 1-2 км всьо.. саме цікаво що три форси мертві а одна ще щось працювала..у фільтрі при цьому все блистілось.
|
Цитата:
Это после установки реставрационных форс,раньше не замечал. |
Заправляюсь Тільки WOG І ОККО, фільтр на соляру мінявся тисяч 5 назад, був в ідеальному стані, а на рахунок бака то я його не мив, но така думка в мене була, мабудь завтра поїду помию по можливості і заміню фільтр.
Добавлено через 2 минуты Питання до "vectra20" Як перевірити Блок щоб бути спокійним за форсунки. Добавлено через 8 минут Доречі Вода з лобовухи не попадала, там все було щільно приклеєно, що важко було відірвати, назад також посадили на герметик. |
Цитата:
тіко осцилографом питание на форси тре дивиться |
Вопрос больше к Володе но буду рад услышать всех, после замены форсунки машина жрет 20литров на сотню, проехал 200км и уже 40литров нет при средней скорости 80-100км. Я так и домой не доеду. Под капотом и кузовом все сухо , не дымит, заводится как отлично тяга нормуль, вот только горит спираль и сервис.
|
ого
х.з. незнаю шо сказать |
якщо горить значить мозги бачать помилку.. треба її зчитати а там буде видно що саме.
|
Все парни отбой, сам дурень не подумал что позавчера в пробке полтора часа тянулся и и вчера два часа из Москвы выползал, вот и расход.
Добавлено через 1 минуту А сервис и спиральку буду на диагностике смотреть, педалькой и отключением АКБ не сбрасывается. |
Фільтр поміняв все було чисто. Сьогодні відкручуючи заливну горловину бака почув хлопок повітря, думав почулося, проїхав 200 км. попробував знову, таке саме. Враження що бак під тиском. Хто знає так має бути чи ні, раніше не звертав уваги чи так було. Машина їде добре.
|
це не тиск а вакуум. просто не працює клапан в баку. у багатьох так. ніяких проблем це не викликає. якщо є бажання зробити то зняти бак і подивитись до клапана, може забитий чи ще щось..
|
Кто подскажет-чтобы снять головку блока надо снимать форсунки?
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
Добавлено через 1 минуту И у других марок такая проблема или все проще? Напр Т5,Н1 ? |
т5 який саме двигун? у нього є свої цікавинки, особливо 2.5 літровий. ну і зараз є люди які дістають форсунки, правда не завжди цілими..але якщо обслуговування авто правильне то форсунки знімають швидше чим приходить необхідність зняття голови..
|
Цитата:
Гарні у Вас там щьотоводи. |
ну можливо людина ошиблась...
2,5 - 3 тисячі мала на увазі бо за 25-30 штук можна і мотора замінить |
Цитата:
По максимуму- 4*1300 = 5200. Припустимо що всі чотири форси пішли по мохнатці. Реставровані хай по 200 баксів. 4*200= 800 У.О. 800 у,о= 20900. Але, дуже сумніваюсь, що всі чотири форси, в наслідок демонтажу, пішли по мохнатці. Хоча. Бувають різні випадки. |
Цитата:
Плюс к этому демонтаж форсунок и сами форсунки с прокладкой головки блока. |
ну так все правильно демонтаж плюс чотири форсунки уже 21000 а якщо форси нові то що тоді?? скільки? от вам і 25-30 тис. а то і більше.. ну звичайно якщо всі під заміну..
|
Цитата:
А капиталить или менять мотор, все равно нужно форсы менять, Вам другой мотор никто с форсами не продаст, они всегда отдельно. |
где пьезо форсы новые по 200 баксов?
|
Цитата:
Був в мене на днях чоловічок, М9R. РЕСТАВРОВАНІ в Києві форси 1,2 і 4та форси ллють в обратку за 20 секунд по 12- 15 кубіків. Тільки трейтя 0. Ціна роботи за форсу -1500 грн!!! Нормально? Клієнт на F9Q. 20 000 і звиздець реставрованим форсам. ціна питання 1200 грн. шт. Блін. Дак де ж ті форси нормально реставрують? Боюсь зіткнуця з цією проблемою. Хоча знаю що вона в мене на носі. Кому віддатись? Коррекція 0,1 - 0,3 по всім ціліндрам. Тест ціліндрів в нормі. Тест паливної - падіння за надто швидко. Шприци ще не підєднував. Але на 99% впевнений що деякі форси ллють на обратку. |
Я так понимаю чтобы снять крышку клапанов нужно снимать форсунки?
|
Цитата:
там форсунки проходят через кришку не сняв форси - не долезешь до болтов |
Цитата:
|
форсунка на 2.0 п"єзо заводської реставрації 200 зелених можна і дешевше знайти. якщо реставрована десь інше то дешевше https://auto-mechanic.com.ua/g2065637-dvigatel-dci-m9r а нова по чому?? чи є смисл з цієї реставрації??
|
Шума был у Дениса
Delphi, делал две форсы уже 30к с копейками пока без проблем, слив в обратку бешаный был, гранчак сек за 20. Выбор всегда есть ПС все за рабочий день успели сделать, правда форсы выйшли легко |
Цитата:
И по замене... платил 1500грн за замену одной форсы,у нас сейчас эту же работу делают за 300-500грн/,в зависимости от сложности... А там,решайте сами.... |
Цитата:
|
Цитата:
Цитата:
|
більше того, от посидів в неті є форсунки на 2.0 нові за ціною 4500 грн..
https://www.olx.ua/obyavlenie/skidka...tml#0d974fd7e3 https://www.olx.ua/obyavlenie/palivn...tml#0d974fd7e3 Добавлено через 1 минуту або ще http://forsunki.com.ua/item/Forsunka...fic_-3353.html |
Скажите, а на 2.5 тоже снимается кусками,или как повезет? Так на будущее,надеюсь что далекое.
|
на 2_5 більш \ меньш без питань
хотя і бувають варіанти з прикіпівшим распилітелем але йдуть норм |
А кто подскажет вот тут если взять? http://autozapchacti.wixsite.com/ua-forsunka/services Говорят у них Польская реставрация,мол они отправляют на завод и там их реставрируют.Посоветуйте.
|
Delphi, Извиняюсь забыл уже но то мелочи, работой доволен на все сто, оборудование дай бог оффам такого
Добавлено через 2 минуты Цитата:
|
А кокой ресурс родных форс? При каких цифрах на спидомерке начинаеться такое кино? Или сколько т.км по родным дорогом на самой евро преевро солярке можно надеяться проехать.
|
Цитата:
Добавлено через 1 минуту Лично я лью анп у нас нет шото лутше кроме вога |
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Ну у нас таких нету в радиусе 200 км а кременчуг анп и укр нафталин есть вого глаз еще есть
|
Цитата:
По дизелю сейчас тоже не ахти. Все может очень прямо зависеть даже от самой заправки а не от бренда. У меня клиент соляру отстаивал и форсунки несколько раз подряд делали. Сейчас льет из пистолета и все нормально, просто качественно вымыли систему. |
Цитата:
|
Клиент сам пытался вымыть.
|
можна заправлятись 100 раз і все нормально а 101 раз на тій же заправці і не виїхати з неї...
|
Цитата:
|
Цитата:
|
У меня прошли 340 т и еще ходят, одна прогнила от воды и по виду когда достали уже не супер хотя на стенде показала все гуд.
|
От воды это известный факт, на моделях до 2010 года,на всех моторах, может присутствовать проблема с эвакуацией, которая и приводит к коррозии форсунок.
|
та помоєму і після 2010 там не солодко виймаються
|
Проблема затронула всех трех производителей на моделях 2006-2010года.Симптомы :рывки при ускорении,как правило не рабочее состояние второго и третьего инжектора при диагностики , со всем вытекающим оповещением водителя.Пробег на те времена состовлял 60-80 тыс..
Как сейчас не знаю, но на 2013 год только Рено и Ниссан признали проблему и взяли полностью или часть расходов на себя, в случае если машине Renault : < 7 лет или < 400.000 Kм Nissan : < 5 лет или< 150.000 Kм Opel :в операции отзыва не учавствовал.. В конце 2011 года Рено уже рассылало письма с отзывом или ремонтом всем своим консессионерам.То есть проблема на производстве на тот момент уже была решена. |
В мене 437тис пробігу,форси рідненькі.Але щось з мотором і треба їх висверлювати( бо заварені в метал(
|
У меня завтра будет 450т км
|
Цитата:
Бо міняти зараз нема на що! |
міняти завжди знайдеться на що, питання в тому чи є за що міняти??....
|
Скажите колеги, при установке форсунок вы болты ставите новые или старые ?
Я так, полистав интернет, вижу что в основной масе ставятся старые... + на новые цена зашкаливает... Дело в том, что пробило кольцо на Мастере, сегодня вынул форсунку, но один болт был как будто не закручендо конца... даже померял штангелем, точно на 3мм стоял выше... Все разобрал почистил, явных признаков, что где то резьба потянулась нет... может так когда то закрутили, делали, но давнооо.. тыс 100 проехал точно.. а может никто её и не делал... вот теперь и думаю поставить старые(стремно) или смотреть на новые.. а тут еще вместо болта по номеру бьются шпилька+подобие гайки ... попробую фото добавить.. |
У темі 2 долучень
Вот такие... у меня болт, но он взаимозаменяем ?
|
Да взаимозаменяемые....
|
Так історія, сьогодні з знайомим майстром замінили мідну шайбу під форсункою, але коли майстер дотягував болт він провернувся і різьба в головці вже не тримає. Пробував нарізати трохи глибше, нарізав десь ще 7-8мм метчиком м8 але також не дотягує форсунку і провертається. Завтра думаєм нарізати м9, підкажіть хто знає чи товсті там стінки і нічого не пошкодимо таким діаметром, дякую
|
Цитата:
|
Дякую за інформацію
Добавлено через 12 часов 25 минут Можливо комусь пригодиться, якщо зірвана різьба в головці під болтом який прижимає форсунку, то можна нарізати нову різьбу м10 |
підскажіть хто знає форсунки Bosch 0445110 021 і 0445110 146 взаємозанінні чи ні? на 1.9 трафік/віваро підходять і ті і ті чи лиш 0445110 146?
|
Однакові.
|
Цитата:
RENAULT Форсунка Renault Master/Trafic 1.9dCi Різниця в цені 200грн.. |
Цитата:
Крім того навіщо їх купувати, вони реставруються прекрасно і дешевше ніж купити, а ходять тих самих 160 тис. км. |
у мене просто було три штуки 0445110021 з ремонту і вирішив свої зняти відправити на діагностику і якщо треба то ремонт а ті поставити, а в мене 0445110146. три замінив, зараз ще одну поміняю, і буду мати чотири уже зроблені на всякий випадок
|
Підкажіть будь ласка,хто місцевий! Де в Ірпіні чи Бучі знімають-ремонтують формунки опель віваро 1.9?
|
Цитата:
|
Всем привет.Случилась беда, вскрыли крышку на форсунках M9R ,а там такое:shock:.Всё закоксовалось.Посоветуйте какой химией это можно удалить.Игорь( СкИВ )посоветовал очиститель карбюратора MANNOL 9970.Кто может посоветовать ещё что нибудь.И где в Харькове могут взяться за такую работу.Всем спасибо заранее.Не получается вставить фото.
|
Цитата:
Для вкладування фото рекомедую скористуватись цим Хостингом |
Цитата:
|
Вообще не вижу на форуме менее жестоких методов для снятия форсунок. Все выпиливают и ломают. И никто не жалеет бедную форсунку
Я себе прикупил пневматический съемник на СТО. До этого пользовался гидравлическим, но он ломал зажатые форсунки чаше чем доставал. Теперь работаю с пневматикой - саперская история. Если форсунка сильно застряла я даю на него небольшое давление, молоток не сильно бьёт но разрушает нагар. Потом увеличиваю давление и форсунка вылетает. И никакой головной боли с ручным молотком и высверливанием. Одел, к ресиверу подключил, на кнопку нажал и все получилось. А главное клиента довольны, у них форсы живыми остаются, не ломаются. https://busovod.ua/ У этих ребят брал если что, но в целом главное не покупать тот что пневмозубила сделан, у него вибрации много но тяжести цилиндра не хватает чтобы достать форсунку.:meowth: |
Гарна реклама. Але фактично дуже закисші шорсунки не дістає він. Якщо дати більший тиск, то форсунку розриває, і потім тісамі яйця лиш у профіль. Ціна цього девайсу задорого. Колись зробив на нього замовлення. то мені зразу сказали що дуже закислі форсунки він не потягне, ну і треба ресівер мінімум 200 літрів, дуже великий розгід повітря. Але в цілому апарат норм, якби не ціна
|
Я не сильно спеціаліст по витягуванню форсунок, але стопудово, ритмічний удар буде працювати краще, ніж прикладене зусилля.
|
Цитата:
а то это пока просто дешовая реклама дорогого прибора.... я не просто так задаю вопрос я их - форс 2,0 снял далеко не одну и не пять тысяч шт.... |
У пневматичного зйомника і справді майже 100% шанси витягнути форсунку непошкодженою. Але, при цьому ще треба враховувати скільки на зняття 1-ї форсунки піде днів і десятків/сотень кубів стисненого повітря, ну або десятків квтгодин ЕЕ. Вартість такого потужного компресора і його ресурс(вартість ремонту) теж треба враховувати.
|
на рахунок форсунок які добре закисли шансів витягнути її цілою однаково мало як у пневмо так і у гідрозйомника. у 2.0 дизелів пневмоінструмент день стукав, нічого не рушилось, дали більший тиск, відірвало верх форсунки. Єдине що у ньому дійсно класне це те що не потрібно упорів, накрутив і тягнеш. на 90% авто цього достатньо
|
Доброго дня всiм.
Пiкажiть будь ласка номер каталожний ,або хоч би розмiр гумового кiльця на ковпачок обратки(почала сопливити одна форса)Зняти не можу помiряти,бо тодi залишусь без колес. Дяка. |
Цитата:
Питання навіть не про "зніме". А у кого є обладнання, щоб вирізати форсунку прямо на машині. Бо все одно порветься. А знімати головку вийде дико дорого. Бо доведеться виривати всі форсунки. В Черкасах є СТО, де можуть вирізати форсунку на машині. |
Цитата:
|
Часовий пояс GMT +2. Поточний час: 10:10. |
vBulletin 3.8.11 ; Copyright © 2000-2025 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010
busovod_ua©